Tidligere kendt som Barbell Treatment

Handler vægttab bare om viljestyrke?

Thomas Mohr Tranæs

Thomas Mohr Tranæs

Fysioterapeut, ekstern underviser på KP Nord og ernæring/adfærdsekspert

Læs mere om Thomas

”Jeg skal bare tage mig sammen og få noget rygrad”. Er det en sætning, du har hørt før? Eventuelt fra dig selv eller en af dine nærmeste. Måske endda i forbindelse med et vægttab? Det er slet ikke uvant, at vi hører lignende ting i vores arbejde med personlig træning i Hillerød med nye klienter. Mange sidder med en følelse af utilstrækkelighed i en vis grad, fordi de tidligere har forsøgt og ikke lykkedes. Årsager mener de er pga. ”manglende viljestyrke, fordi de ikke bare kan holde sig til deres diæt/kur”.

Faktum er dog, at det slet ikke er realistisk at skulle gennemføre en større livsstilsændring alene på mere ”rygrad”. Rygrad = viljestyrke. Og viljestyrke er en begrænset ressource. Og den skal bruges med omhu.

Vi kan dog ikke bebrejde nogen for at tænke sådan, fordi ofte er selvsamme blevet præget til det af den diætkultur, som vi befinder os i. En kultur hvor man bliver bombarderet med ”du skal BARE gøre dét her, og så taber du dig, osv.”. Vægttab er sgu ikke BARE noget som helst. Det er komplekst og skal behandles sådan. Havde det været let, så havde du ikke siddet og læst med lige nu.

Men hvis det ikke handler om viljestyrke og rygrad, hvad handler det så om?

Helt generelt tror vi på hos Barbell Treatment, at det er planen, som blev lagt for at skabe en ændring, som har været forkert helt fra start. Det er ikke nødvendigvis en skidt ting. Det er en erfaring, som du kan lære af i stedet.

Sandheden er, at det er svært at finde en ting, vi kan kalde sorteper, fikse og så spiller det hele. Vi ved, at der samfundsmæssigt samt på et individplan er en række faktorer, som fx er med til at skabe vægtøgning ved folk. Selv samme faktorer erfarer vi at have stor indvirkning på folks handlinger, hvor det netop vil kræve viljestyrke at lade være.

Reguleringen af sult og mæthed styres af et mere komplekst system, der med stor sandsynlighed er dårligt reguleret i nutidens fedmefremmende samfund. (1) Her bidrager en række faktorer til vægtøgning: meget stillesiddende/inaktiv (2), madkultur der kan påvirke vægtøgning afhængig af sæson (3), stress pga. stigmatisering (4), dårlig eller manglende søvn (5), hurtige og nemme energitætte fødevarer (6) og visse medikamenter (7). Udover det er der også kommet en stor eksponering for markedsføringskampagner, der er designet til at påvirke forbrugernes (din) adfærd i forhold til mad. (8) I sidste ende ser det ud til, at den vigtigste faktor der driver fedmeepidemien, er ændringer i fødevareproduktion, tilgængelighed og dermed portionsstørrelser. (9)

Vi er magtesløse, når vi møder vores biologiske mekanismer. Vores krop kan ikke lide at sulte og vil derfor også gøre, hvad den kan for at få dig til at spise. Her spiller viljestyrke altså ikke den store rolle. At snyde kroppen for tilstrækkelig mængde kalorier vil derfor ofte give tilbageslag, selvom man er meget dedikeret, og gør hvad man kan for at holde sig til sin diæt.

Normal god spisning handler altså ikke om viljestyrke og perfektion, men om at lytte til kroppen. Viljestyrke er ikke nok til at stå mod vores biologi og det fedmefremmende samfund, som vil have os til at købe de ekstra poser chips. Dem som siger, at det handler om viljestyrke tager altså fejl og forstår ikke alle de faktorer, som er i spil.

Du behøver ikke at stå med det alene

Det her er pissesvært. Og det er okay at række ud efter hjælp til det. De fleste ordner heller ikke deres egen VVS. Nej når l*rt flyder ud af toilettet, så ringer de efter en specialist. Har du brug for en specialist, så lad os tage en snak om det.

  1. Grannell A, Fallon F, Al‐Najim W, Roux C. Obesity and responsibility: Is it time to rethink agency? Obes Rev [Internet]. august 2021 [henvist 20. juli 2021];22(8). Tilgængelig hos: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/obr.13270
  2. Park JH, Moon JH, Kim HJ, Kong MH, Oh YH. Sedentary Lifestyle: Overview of Updated Evidence of Potential Health Risks. Korean J Fam Med. 20. november 2020;41(6):365–73.
  3. Díaz-Zavala RG, Castro-Cantú MF, Valencia ME, Álvarez-Hernández G, Haby MM, Esparza-Romero J. Effect of the Holiday Season on Weight Gain: A Narrative Review. J Obes. 2017;2017:1–13.
  4. Tomiyama AJ, Carr D, Granberg EM, Major B, Robinson E, Sutin AR, m.fl. How and why weight stigma drives the obesity ‘epidemic’ and harms health. BMC Med. december 2018;16(1):123.
  5. Bayon V, Leger D, Gomez-Merino D, Vecchierini M-F, Chennaoui M. Sleep debt and obesity. Ann Med. 1. august 2014;46(5):264–72.
  6. Amin T, Mercer JG. Hunger and Satiety Mechanisms and Their Potential Exploitation in the Regulation of Food Intake. Curr Obes Rep. marts 2016;5(1):106–12.
  7. Leslie WS, Hankey CR, Lean MEJ. Weight gain as an adverse effect of some commonly prescribed drugs: a systematic review. QJM. 25. maj 2007;100(7):395–404.
  8. Chandon P, Wansink B. Does food marketing need to make us fat? A review and solutions. Nutr Rev. oktober 2012;70(10):571–93.
  9. Rodgers A, Woodward A, Swinburn B, Dietz WH. Prevalence trends tell us what did not precipitate the US obesity epidemic. Lancet Public Health. april 2018;3(4):e162–3.
Del denne artikel
Andre interessante artikler
Forrige
Næste
Google anmeldelser
5.0
Baseret på 23 anmeldelser
js_loader
Facebook anmeldelser
5.0
Baseret på 39 anmeldelser
js_loader

Mulighed for tilskud / Rabat

Udover vores faste priser på vores forløb, har du også mulighed for at gøre det billigere:

Hejsa! Vi er lige her 😊
Har du spørgsmål eller er du klar til at aftale et møde? Så skriv til os via formularen herunder.