Livsstilsændring i praksis – hvordan arbejder man med vaner?

I forbindelse med vores forløb, så tilbyder vi vores klienter, at de kan blive en del af vores private Facebook gruppe for klienter. Heri har vi mulighed for at dele tips og tricks samt lave noget mere bredtfavnende coaching. Herunder får du et indblik i indholdet på siden og en type af opslag og dermed refleksioner, som vores klienter er svært glade få med i deres forløb som en “bonus”.

Eftermiddags-snacking

– som hurtigt kan blive til helt måltid 😅

En ting vi ofte taler med klienter om er de kendte “cravings” om eftermiddagen efter arbejde, hvor man står et akavet sted mellem sult, træt, overlevelse og lyst til noget lækkert 🤩

Jeg tænkte, at jeg ville vise, hvordan jeg selv håndterer det fremfor at “udlevere” en af jer som case, selvom jeg tror der er noget at lære for alle ud fra hver enkelt situation ☺️

Dagens eftermiddagssnack er:
Doritos 85g 435 kcal
Creme fraiche 9% 119 kcal
Jordbær 500g 203 kcal
Protein Shake (ice coffee 🤤) 206 kcal

I alt: 950 ish kcal 

Først og fremmeste behøves alt ikke gøres op i kalorier, men vi er nødt til at lære noget om kcal tætheden i måltider før man kan træffe bedre valg.

Alt i alt ender det jo på ret mange kcal! Jeg blev faktisk lidt overrasket over Chips lå så højt for så få. Det er ca 1/2 pose. Anyway, jeg kan også spise relativ mange kcal og stadig slippe afsted med det, så det skal nok gå.

Tanker til hver ting:

Doritos (chips):

Lige pt er jeg helt tosset med dem og creme fraiche 🤤 I kender det sikkert med at man i faser ikke kan holde igen med nogle ting. Det her er også den mest kcal tunge for “måltidet”. Ønsker man at sænke det samlede indtag drastisk for måltidet, vil jeg starte her. Men overvej om at fjerne det helt, er det bedste valg, hvis det er den specifikke ting man craver. Vores erfaring er at det kan backfire.

Jeg spiser “kun” en halv pose. Jeg kunne snildt spise en hel.. Mit tankemønster førhen hed “jeg køber bare nogle flere i morgen”, hvor det nu er skiftet til “spiser jeg kun halvdelen har jeg også til i morgen”.
👇🏼👇🏼
Det tager tid at lære.. det kræver øvelse. Men det er det værd, når man først mestre det.

Creme Fraiche:

Det er bare dyppelse. Jeg får samme tilfredsstillelse om den hedder 9% eller 38%.
100g 9% har 109 kcal.
100g 38% har 360 kcal
Væsentlig forskel!
👇🏼👇🏼
Alternativer kan være en rigtig god taktik for at spare kalorier. Men vær igen obs på om det dækker/tilfredsstiller dit behov. Jeg vil aldrig gide spise mayo light vs alm mayo på trods af kcal forskellen fordi efter MIN mening er der stor smagsforskel.

Jordbær:

Frugt er en sikker vinder.. Næææsten uanset konteksten. Her kan jeg få 500g for relativ få kcal. Med frugt (eller grønt) i mit måltid, kan jeg lettere dække den sult, som der måtte være. Jeg får dækket mit behov for noget sødt (elsker den sæson vi er i med alle de bær 😍).
👇🏼👇🏼
Jeg tror ikke der findes den klient, hvor vi ikke anbefaler at øge frugt- og grøntindtaget. Udover det indeholder gode vitaminer og mineraler, så er det tæt på umuligt at opnå og vedligeholde et vægttab uden ændring i dette. Plus det smager altså pisse godt 🤭

Protein Shake:

Eftersom jeg også træner en del, så forsøger jeg også at holde mit proteinindtag højt. Protein pulver er et super godt værktøj til dette. Man får mange gram proteiner for relativ få kalorier. Det er også mere handy end lige at skulle kværne 200g kød.
👇🏼👇🏼
Har man svært ved at opnå mæthed kan man dog overveje at fjerne proteinpulver for at beholde kød, æg, fisk, soya osv. De ting indeholder mere volumen og skaber dermed mere mæthed.

Protein har derudover en anden fordel, da det i sig selv vil give en større følelse af mæthed (ift kulhydrater og fedt), da det sætter nogle fysiologiske processer i gang og hermed skaber, ja mæthed.

Opsummering

Jeg har her skabt en sammensætning, som faciliterer mine mål. Det kan virke til at der skal “tænkes meget” før man kan spise, men de ting her er allerede etableret vaner, som gør processen meget nemmere.

Ved at tage tingene frem og afgrænse nogle mængder (fx Chips i en skål), så er det lettere at sikre jeg ikke overspiser i det ubevidste.

Hvad vil jeg kunne arbejde med herfra?

At stoppe når jeg ikke har lyst til mere.

Det er en evne jeg personligt selv synes er svær at mestre. Har jeg det foran mig, særligt nu hvor jeg sidder og laver computerarbejde, så hænder det at jeg bare tømmer skålen. I det her tilfælde gør det ikke så meget, fordi jeg har taget de mængder frem, jeg kan slippe afsted med.
👇🏼👇🏼
For at øve denne færdighed kan man fx

1️⃣ Være til stede under spisningen – dvs smage på hver chips/jordbær/osv og mærke efter hvornår man fx har fået nok eller ikke har lyst mere. Det er svært at øve sig på, imens man sidder og koncentrerer sig om arbejde.

2️⃣ Få børn eller en bedre halvdel, som ikke lader jer have det i fred og del med dem 🤷🏼‍♂️

Jeg er alene hjemme og skal arbejde, så det får jeg ikke øvet mig på i dag. Og det er vigtigt at huske på, at det også er okay 🙋🏼‍♂️

Der er ingen kilder at vise
Del denne artikel
Andre interessante artikler
Forrige
Næste

Hejsa! Vi er lige her 😊
Har du spørgsmål eller er du klar til at aftale et møde? Så skriv til os via formularen herunder.