Nye vaner? Afsæt tid til det!

Picture of Thomas Mohr Tranæs

Thomas Mohr Tranæs

Fysioterapeut, ekstern underviser på KP Nord og ernæring/adfærdsekspert

Læs mere om Thomas

Jeg ser ofte i mit virke med personlig træning, at når klienter ønsker at lave en livsstilsændring i form af ændring af eller nye vaner, så rammer de allerede første barriere kort tid efter, de har erkendt, hvad de gerne vil ændre.

Første barriere er i fleres tilfælde at få afsat tid til etablering af denne nye vane. Det lyder måske ret banalt, men jeg vil gætte på, at når du læser det følgende, så kan du nikke genkende til nogle af punkterne, som du ikke har mestret på din vej til at ændre nogle vaner, som DU ønskede var anderledes.

Først og fremmest er afsætning af tid til ting du ønsker vigtigt, da det erklærer, at du betyder noget. Rigtig ofte kan man risikere, at hvis man ikke afsætter tid, så bliver tid taget fra en til alle mulige småting eller forpligtelser. Mange venter på det perfekte tidspunkt til at starte. Til det har jeg kun at sige; Det kommer aldrig… Der vil altid komme noget i vejen, og det perfekte tidspunkt findes derfor ikke. Afsætter man noget tid til det, man ønsker (og overholder aftalen), så gør det handlingen væsentligt lettere.

At afsætte tid er relevant for meget andet end livsstilsændringer

Øvelse i at afsætte tid hjælper ikke kun til den givne opgave, som er relevant for dit vægttab. Men det kan også være med til at lære en vigtige livslektioner, som kan bruges i andre sammenhæng. Her er nogle eksempler på dette:

Identificere hvad der er vigtigt for dig

Hvordan man bruger sin tid afslører, hvad der i virkeligheden er vigtigt for en. Det lyder måske barsk, men det er sandheden. Derfor er det nødvendigvis heller ikke skidt, hvis man ikke får afsat tid til sig selv, fordi man hjælper ens børn eller arbejder over på arbejdet for at blive færdig. Man har bare der valgt, at andet er vigtigere end lige den ændring, man står overfor nu. Det kan muligvis skyldes udfordringen/ændringen er for stor, og hvis den bides over, kan der lettere afsættes tid til den. Er denne nye vaneændring dog vigtig for dig, så må der findes tid til det.

At bede eller forhandle om hvad du vil have eller har brug for

Det her er et punkt, som overraskende mange har svært ved. Især hvis man er typen, som er rigtig god til at give af sig selv til andre, så er det ofte at de selvsamme personer har svært ved at “bede om noget” igen. Men du er nødt til at tale din egen sag! Helt lavpraktisk betyder det, at før du kan få tid til at øve dine nye vaneændring eller dit nye “værktøj” til dit vægttab, så kan det være, du skal bede om / forhandle dig til nogle ting, som tilgodeser dig! Det kan være:

  1. At få din bedre halvdel til at hente børnene
  2. Sig nej til at hjælpe nogle (Nej det er ikke egoistisk at sige nej til andre, for at hjælpe sig selv)
  3. At turde forlange noget “me time” til at gøre nogle af de nye ting, som du i ovenstående tilfælde har identificeret som vigtige

Se fremad, planlægge, forberede og forudse forhindringer

Det her er desværre et element, som rigtig mange underkender. Hvordan det er bedst at se fremad og planlægge og forberede er ret individuelt. Nogle ser lige aften inden, hvordan næste dag ser ud og planlægger deres mad/motion ud fra det. Andre vælger at se på en hel uge af gangen, hvor hvis de ved, at tirsdag og torsdage er presset/stresset, så skal der være forberedt noget mad til måltiderne der.

At se fremad, planlægge og forberede kan være med til at minimere de små detours, man nogle gange tager, selvom man ikke ønsker det. Rigtig mange ønsker bare at kunne tage dagen lidt “ad hoc”, hvilket også er et godt mål at bestræbe sig på. Det kan bare være uhyre svært at navigere i, når man ikke forinden har lært, hvad der er gode muligheder, hvordan man tackler stresset dage osv. Start med at træne i det letteste miljø og gør det derefter gradvist svære, hvis du ønsker det.

Forudse forhindringer og behandle udfordringer, som ikke var forventet, som normale

Det er meget optimistisk at tro, at hele processen med livsstilsændringer vil forløbe uden problemer. Derfor kan det være fordelagtigt at have tilrettelagt en plan B, C, D eller Q for at overkomme disse udfordringer. Er man kommet afsted uden sit måltid? Vælg ud fra T-tallerken princippet i buffeten. Er der ikke tid til helt styrketræningspas? Løb en tur i stedet for.

Når udfordringerne så opstår, så forsøg ikke at blive kastet helt af sporet. Det er meget let at have en “fuck it” mentalitet. Så når det først er gået galt, så kan man ligeså godt lade fortsætte. Men hvis du kører den forkerte vej med din GPS, så leder den dig tilbage på rette spor. Muligvis har det ikke engang kostet ekstra minutter til ruten. Det samme kan gælde dit vægttab.

Del denne artikel
Andre interessante artikler
Forrige
Næste
Google anmeldelser
5.0
Baseret på 24 anmeldelser
js_loader
Facebook anmeldelser
5.0
Baseret på 39 anmeldelser
js_loader

Mulighed for tilskud / Rabat

Udover vores faste priser på vores forløb, har du også mulighed for at gøre det billigere:

Hejsa! Vi er lige her 😊
Har du spørgsmål eller er du klar til at aftale et møde? Så skriv til os via formularen herunder.